Nieuwe materialen

Met slimme oplossingen in textiel, kunststof of composiet bieden bedrijven in de cluster Nieuwe Materialen antwoorden op complexe noden. Om uw bedrijf te ondersteunen met innovatietrajecten en de circulaire economie in West-Vlaanderen te versterken, stellen zeven kennispartners hun expertise in dit domein ter beschikking.

Benieuwd wat de cluster Nieuwe Materialen nog meer voor u kan doen? Breng een digitaal bezoek aan het Circular Materials Center in Kortrijk!

Voorbeeldvragen

We zijn op zoek naar mensen met expertise in composietverwerking en meer bepaald het winden van cilindrische volumes in composiet.
Wij zijn op zoek naar een foliemateriaal voor het verpakken van een PCM die temperatuurvariaties van 20°c tot boven de 125°c aankan gedurende meer dan 1000 maal, eventueel tot 150° c indien mogelijk. Deze folie dient onder deze extreme omstandigheden lekvrij te blijven. De folie moet op een verpakkingsmachine worden gelast die last tot max 205°c. Graag hadden wij ook testen gedaan op het voorgestelde materiaal.
Stel uw vraag

Onze kennispartners

Het Industrial Design Center van Howest focust zich onder meer op het optimaal gebruik van recyclaten in productie. Het opzetten van testreeksen, matrijzen printen in 3D en het onderzoeken van nieuwe productiemogelijkheden zorgen voor richtlijnen voor ontwerpen van circulaire producten en circulaire economie. Daarnaast heeft het IDC expertise in Hybrid Prototyping en het gebruik van Augmented Reality en Virtual Reality in het ontwerpproces.
De vakgroep Groene Chemie en Technologie van UGent Campus Kortrijk richt zich op de implementatie van duurzamere technologieën in de industrie met een sterke nadruk op het terugwinnen van grondstoffen en werkt aan scheidingsprocessen met de focus op het opschalen en optimaliseren van afval naar grondstoftechnologieën. Het Centrum voor Polymeer en Materiaal Technologie (CPTM) van UGent onderzoekt verschillende aspecten van mechanische recyclage, zoals de verwerking van gemengde kunststoffen, de invloed van vervuiling en degradatie en het modelleren van de kwaliteit van een complex kunststof gerecycleerd materiaal.
De onderzoeksgroep Propolis (Processing of Polymers and Innovative Material Systems) aan de Campus Brugge is actief in verschillende domeinen van de maakindustrie. Propolis doet onderzoek naar polymeren en lichte composietenstructuren.
De onderzoeksgroep Hernieuwbare Materialen en Nanotechnologie aan KU Leuven Campus Kulak doet fundamenteel en toegepast onderzoek naar de ontwikkeling en recyclage van biopolymeren.
De onderzoeksgroep kunststofverwerking van VIVES is gespecialiseerd in de nieuwste productietechnieken en het omzetten van deze technieken in de praktijk. VIVES helpt bedrijven bij het ontwerpen, opstarten, optimaliseren en testen van kunststofproducten en hun verwerkingsprocessen.
Als collectief centrum van de Belgische technologische industrie heeft Sirris jarenlange ervaring in het ontwerpen, de verwerking en procesoptimalisatie van polymeren, composieten en hybride structuren, 3D printen en circulaire economie. Sirris helpt bedrijven bij het invoeren van technologische innovaties en wil een concrete oplossing helpen vinden voor de reële uitdagingen van Belgische ondernemers.
Centexbel-VKC wil bijdragen tot het onderzoek en de technologische ontwikkeling in textielbedrijven om het rendement, de kwaliteit en de productie van de Belgische textielnijverheid te optimaliseren. In nauwe samenwerking met Fedustria ondersteunt Centexbel-VKC de industrie in haar zoektocht naar en ontwikkeling van innovatieve en kwalitatieve producten door een reeks instrumenten aan te reiken zoals gespecialiseerde tests, foutenanalyses, technologisch en milieu-advies, innovatie-ondersteuning, informatie- en brainstormsessies en onderzoeksprojecten.
Als speerpuntcluster voor de chemische en plastiekindustrie in Vlaanderen stimuleert Catalisti duurzame innovaties in de chemie en in kunststoffen door intensieve en sectoroverschrijdende samenwerkingen op te zetten tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheidsorganisaties.